Baby
Artikel
Add this post to favorites

Hoe voorkom ik dat mijn baby thuis iets overkomt?

Nu mijn baby het hele huis door kan kruipen, wil hij niets liever dan alles aanraken wat hij ziet. Hij is nergens bang voor, maar ik weet welke gevaren er zijn. Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen?

4 min lezen Okt 2, 2022

Ga op je knieën en bekijk je hele huis eens op ooghoogte van je kind ... de trap is net een berg die moet worden beklommen en elk object in de buurt is een schat die je kindje wil vastpakken. Zonder paranoïde te worden is het toch duidelijk dat jullie huis - zijn veilige haven - vol potentiële gevaren zit. Er zal altijd wel een moment zijn waarop je je kindje even niet in het oog hebt, dus het is belangrijk dat je bepaalde voorzorgsmaatregelen neemt.

Voorkomen is beter dan genezen!

De beste manier om ongelukken thuis te vermijden, is ze te voorkomen. En daarvoor is er geen betere manier dan je kindje te waarschuwen voor de gevaren. Je baby is zich van geen enkel gevaar bewust - jij moet hem helpen de risico's te leren zien. Leg je kindje uit waarom hij bijvoorbeeld de ovendeur niet moet aanraken.

Neem altijd je verantwoordelijkheid als ouder. Laat je baby nooit alleen, of het nou in bad is, op de commode, in de kinderstoel of in de auto... of in een kamer met een open raam!

Bedenk welke veiligheidsaccessoires je nodig hebt in huis: stopcontactbeschermers, traphekjes, hoekbeschermers, ovendeurbeveiliging en deurstoppers.

Ongelukjes voorkomen in iedere kamer

De keuken zit vol gevaren en is de plek waar bijna een kwart van alle ongelukken in huis gebeurt. Bewaar alle gevaarlijke objecten zoals plastic zakken, schoonmaakproducten, messen en medicijnen buiten bereik van je kind om verstikking, vergiftiging of verwondingen te vermijden.

Laat stelen van pannen nooit naar voren gericht staan als je aan het koken bent.

Zorg ervoor dat de kinderstoel stabiel staat, niet in de buurt van de kookplaat of de oven en dat je kindje goed vast zit.

Kies voor de babykamer een bed dat voldoet aan de Europese veiligheidsnormen en leg er niet meer dan 1 of 2 zachte speeltjes in! Een hoofdbeschermer of kussen is niet nodig, een dekentje met een lakentje of, liever nog, een babyslaapzak is voldoende.

Laat geen kleine onderdelen rondslingeren in de woon- en eetkamer; die zou je kindje in kunnen slikken. Brand geen kaarsen als je kindje in de buurt is en bescherm scherpe hoeken van het meubilair met speciale hoekbeschermers.

Zorg voor een opgeruimde en overzichtelijke badkamer. Zo heb je alles bij de hand als je je baby in bad doet. Leg een speciaal antislipmatje in een groot bad en laat je kind nooit alleen als hij in bad zit. Het medicijnkastje moet goed afgesloten zijn en zo hoog hangen dat je kindje er niet bij kan.

De tuin: laat tuingereedschap en producten zoals mest nooit rondslingeren. Als je een zwembad hebt, moet dit goed omheind zijn.

Eerste hulp

Bij blauwe plekken, lichte brandwonden, bulten en kleine sneetjes is het belangrijkste gewoon rustig te blijven. De meeste onschuldige verwondingen kun je zelf behandelen. Wat ontsmettende of pijnstillende crème, een pleister en een dikke kus, dan is het leed meestal alweer geleden.

Is er sprake van een ernstige verwonding dan bel je de huisarts of 112, volg je de adviezen op die je krijgt en wacht je op de arts of ambulance. Indien mogelijk ga je zelf direct naar de dichtstbijzijnde eerstehulppost, vooral wanneer:

  • het een diepe wond, ernstige brandwond of een verwonding in het gezicht betreft;
  • je kindje iets in zijn neus heeft gestopt of een klein object heeft ingeslikt;
  • je kindje op zijn hoofd is gevallen of vreemd gedrag vertoont, bewusteloos is of moet overgeven;
  • je kindje medicijnen of giftige stoffen heeft ingenomen.
  • Wat je kindje ook heeft ingeslikt, laat hem nooit zomaar drinken of braken. Bel de huisarts of 112 en volg de adviezen op. Haal de Gifwijzer bij de apotheek en hang hem op een makkelijk bereikbare plek op. Kijk voor meer informatie op: www.gifwijzer.nl

Jaarlijks worden er gemiddeld 23.000 kinderen onder de 4 jaar behandeld op de spoedeisende hulp na een ongeval in of om het huis. Dergelijke ongevallen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen, terwijl een groot deel hiervan kan worden voorkomen. Bekijk ook tips op www.veiligheid.nl

Het gevaar van water
In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer 20 jonge kinderen door verdrinking. Om dit soort tragische ongelukken te voorkomen, mag je een kind nooit zonder toezicht laten bij of in het water. Een kind verdrinkt binnen een paar minuten, zelfs in water van 20 cm diep. Als je zelf een zwembad hebt, moet dit volgens de voorschriften zijn beveiligd. Bron: CBS.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

  • Handige voedingstips baby

    Tips voeding

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Test Nestlé Babyvoeding producten

    Test onze producten

    We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

  • Winacties Nestlé Babyvoeding

    Winacties

    'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.